Termenul de droguri acopera o gama larga de substante ce pot afecta starea fizica si psihica a unei persoane.
Altfel spus drogurile pot modifica felul in care percepem realitatea, reactionam sau comunicam cu ceilalti. Drogurile influienteaza ceea ce simtim si pot schimba imaginea despre sine si despre lume.

Din categoria drogurilor fac parte:

. Substantele folosite impotriva durerii de tipul morfinei ,heroinei,etc.;
. Substantele care modifica modul de a vedea si a auzi de tipul LSD si unele amfetamine,etc.;
. Substantele care stimuleaza activitatea SNC de genul marihuanei, cocainei, crackului, ecsatsy, amfetaminelor, cafeinei si nicotinei;
. Depresivele SNC cum ar fi unele medicamente (ex. tranchilizantele) si alcoolul;
. Produsele casnice si industrialele de tipul solventilor, aerosolilor si substantelor volatile care pot deveni droguri daca sunt utilizate in mod abuziv.


Termenul de dependenta descrie comportamentul unei persoane care consuma zilnic droguri si care are dificultati în a renunta la consum. Este un comportament tipic, care are drept scop primordial optnerea unei noi doze de drog, indiferent de mijloacele folosite pentru a atinge acest tel.
Dependenta fizica se manifesta la reducerea dozelor , la întreruperea completa a administrarii sau la amânarea acesteia peste limitele suportabile de catre organism. Efectul acestei dependente imbraca aspectul sindromului de sevraj.


Dependenta psihica se manifesta prin dorinta imperioasa si irezistibila ce obliga pe toxicoman sa continue utilizarea drogului care i-a adus dependenta ti se poate instala indiferent de drog , cu anumite particularitati pentru fiecare drog in parte. Consumatorii simt ca nu mai pot supravietui fara drogul sau drogurile alese.
Dependenta naturala apare odata cu nasterea individului atunci când mama acestuia este toxicomana.
Dezintoxicarea este procesul prin care un toxicoman este tratat pentru a scaa de dependenta fizica pentru un anume drog.


Termenul de „droguri tari” se refera la drogurile de genul : heroina, crack care sunt considerate mai periculoase si care pot conduce usor la dependenta.

Drogurile usoare sunt drogurile considerate mai putin problematice, de tipul marihuanei, hasisului si al unor amfetamine.

Supradoza reprezinta consumul oricarui drog in cantitate mare , cu aparitia unor efecte adverse de ordin fizic si mintal grave. Poate fi accidentala si urmata de consecinte fatale daca nu se acorda un ajutor medical specializat în cel mai scurt timp.

Politoxicomania reprezinta consumul mai multor droguri , adeseori cu intentia de a le spori efectele sau de a contracara efectele unora in beneficiul altora. De exemplu, multi oameni fumeaza marihuana în scopul de a diminua efectele consumului de heroina.

Psihoactiv este un termen generic utilizat pentru a descrie drogurile care produc modificari ale starii de spirit.
Recaderea reprezinta reînceperea consumului dupa o perioada de abstinenta.


Toleranta se refera la modul în care organismul se adapteaza la prezenta repetata a unui drog. Aceasta înseamna ca este necesar sa se administreze doze din ce in ce mai crescute pentru a obtine un effect placut asemanator cu cel obtinut dupa luarea primelor doze. Daca se întrerupe consumul pentru o anumita perioada de timp ., toleranta scade. În acest caz toleranta devine foarte importanta, mai ales pentru consumatorii de heroina. Acestia pot ajunge usor la starea de intoxicare dupa o perioada de timp de abstinenta , daca reîncep sa consume pornind de la aceeasi cantitate consumata anterior.

Tranchilizantele sunt droguri sintetice, de uz medical, folosite in tratamentul anxietatii , depresiei, insomniei dar si ca relaxant muscular.

Toxicomanul este persoana dependenta de un anumit drog.
Sevrajul reptezinta raspunsul organismului la absenta brusca a drogului cu care este obisnuit . În sevraj , natura simptomelor si intensitatea acestora difera in functie de drogul administrat. Cel mai sever sevraj apare la heroina si se manifesta prin : tremor puternic, durerei articulare si musculare, dureri abdominale însotite de dureri specifice starii de gripa (greta, varsaturi, febra, frisoane, transpiratii), neliniste, insomnie.

 

 
 
 

Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a
continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al www.alege-viata.ro