_ Dependenta reprezinta folosirea regulata si fortata a drogurilor. Dependenta se poate observa prin impresia de neputinta fara a consuma droguri si necesitatea puternica de a consuma doze tot mai mari.

_ Fiecare drog ascunde riscul unei dependente. Se poate diferentia un aspect fizic si unul psihic al dependentei.

_ Un dependent fizic are „oricum” nevoie „vitala” de drog precum mancarea si apa. Fara un consum regulat, corpul reactioneaza cu dureri ce apar datorita dezintoxicarii.

_ Un dependent psihic are nevoie de drog deoarece doar asa mai poate sa gaseasca echilibrul sufletesc. Cine a cunoscut efectul unui drog si a gasit efectul placut este predispus sa repete experienta. Cu timul nu mai poate trai fara efectul stimulativ sau calmant al drogului si devine dependent. In discutia despre problemele legate de droguri apar intotdeauna de droguri „tari” si „usoare”.
Din categoria drogurilor „usoare” fac parte produsele din canabis, marihuana sau hasis. Aceste droguri pot duce la dependenta psihica. Terapia unei dependente psihice este mai dificila decat a unei dependente fizice. In afara de aceasta, un consum mai indelungat poate duce la grave probleme de sanatate. De aceea drogurile „usoare” nu pot fi catalogate in nici un caz drept inofensive.

_ Drogurile „tari” ca de exemplu opiul, morfina si heroina duc tot la o dependenta psihica si in acelasi timp la o dependenta fizica rapida.

_ O pozitie aparte ocupa cocaina si amfetaminele deoarece ele nu duc la o dependenta fizica propriu-zisa. Dar datorita producerii unei extrem de mari dependente psihice, la consum, vor fi si ele catalogate drept droguri „tari”.

 

 
 
 

Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a
continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al www.alege-viata.ro