Cocaina si derivatii sai

Cocaina si toti derivatii sai sunt droguri care creeaza rapid dependenta fizica si psihica, cei care le consuma ajung sa nu mai fie interesati si de alte aspecte ale vietii, ci numai de procurarea unei noi doze.

Incercand o singura data, tinerii nu cred ca li se poate intampla chiar lor, sa ajunga sa nu mai poata controla consumul de drog.

Consumul de cocaina produce pentru scurt timp iluzia de putere fizica, de gandire rapida, creste apetitul sexual, scade pofta de macare si nevoia de somn. Dupa terminarea efectului (circa 20 minute), devii somnolent, istovit, depresiv si o dorinta acuta de mai lua o doza pentru a retrai starea de iluzie.

Utilizarea cocainei si a derivatilor favorizeaza aparitia accidentelor. Accidente rutiere, caderile, arsurile, inecurile si sinuciderile au deseori legatura cu consumul de droguri.
Chiar si prima doza de cocaina poate fi fatala, poate declansa accidente vasculare, crize de epilepsie sau infarct miocardic.

Multi cred ca placerea si performantele sexuale cresc ca urmare a consumului de cocaina sau a derivatilor sai. De fapt, dependetii de cocaina sunt incapabili sa functioneze din punct de vedere sexual.

Dependetii de cocaina ajung mult mai repede decat dependetii de orice alt drog sa se implice in acte delicvente (prostitutie, furturi, crime) deoarece efectele unei doze este de foarte scurta durata, iar nevoia de a consuma este foarte mare.

Care sunt risurile fizice aociate consumului de cocaina?

.Creste presiunea sangelui
.Accelereaza bataile inimii si respiratia
.Creste temperatura corpului
.Creste riscul de supradoza datorita efectului de scurta durata a unei doze si nevoii acute pe care o resimte consumatorul dupa disparitia efectului acestuia
.Creste riscul de aparitie a infarctului miocardic, a accidentelor vasculare cerebrale si a crizelor de epilepsie la persoanele care au boli cardiovasculare sau neurologice nediagnosticate inca, sau aflate intr-un stadiu incipient
.Scade rezistenta organismului de aparare impotriva infectiilor.

Care sunt riscurile psihologice asociate consumului de cocaina ?

Prima doza determina un comportament bizar, iar urmatoarele fac ca persoana sa devina din ce in ce mai agitata, violenta si cu tendinte spre automutilare sau agresare a celor din jur.
Halucinatii, senzatia de insecte miscatoare pe sub piele, stare de confuzie si neliniste.
Psihoza cocainomanului – pierderea contactului cu realitatea, a interesului fata de prieteni, familie, hobby-uri etc.

 

 
 
 

Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a
continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al www.alege-viata.ro